Wednesday, September 21, 2011

Hobilabor






 












Müürileht 

Hobilabor on EKA graafilise disaini osakonna lõpetanud Toomas Savi ja Rene Rebase (PG 2005) ellukutsutud meisterdajate ja isetegijate kommuun, mis ühendab inimesi, kellele meeldib nii asju kui ideid lahti häkkida, et neid hiljem uuel ja tavapäratul viisil kokku klappida.


Loe Hobilabori põhjalikku tutvustust ajalehest Müürileht: 
http://issuu.com/genklubi/docs/myyrileht16_festivalieri2011/19


Ja tutvu hobilabori blogi ning selle kunstirubriigiga: http://www.hobilabor.ee/

DISAINIÖÖ festival 2011

 

 

 

Tarmo Luisk (PG 1988), postimees.ee

VI Disainiöö ja IF...Tallinn 2011




16.-25.septembril on Tallinn uuendusmeelsete disainihuviliste päralt. Toimub Euroopa Innovatsioonifestival IF... ja Disainiöö, mis on Tallinn 2011 Kultuuripealinna ametlikus programmis. Innovatsioonifestivali elluviimisel osaleb 2 aasta jooksul kokku 6 linna – Barcelona, Milaano, Kortrijk, Lissabon, Vilnius ja Tallinn. Fookuses on innovatsioon ja inimkeskne disain, sotsiaalne kaasatus, mobiilsus, säästlikkus ning tehnoloogia mõju igapäevaelule. Keskkpunktis on inimene ja tema vajadused.

Eesti Disainerite Liit alustas disainifestivali korraldamist 2006.a. Eelkõige oli soov tutvustada eesti disaini saavutusi ja tuua Eestisse värskemat disainiinfot. Aastatega on esialgu planeeritud ühest ööst saamas tosin päeva kestev rahvusvaheline suurüritus, mismeelitab Tallinnasse rohkesti kultuurihuvilisi ning välismeediat.

Kuuenda disainifestivali programm on Euroopa kultuuripealinnale kohaselt mahukas. Sinna mahub mitmeid konverentse-töötubasid, nende seas koostöös Innovatsioonikeskus InnoEurope’iga toimuv InnoEstonia 2011 konverents, mis keskendub innovatsioonile hariduses ja teenuse disaini konverents Services of Tomorrow - What’s Next? koostöös Tallinna ja Lahti Ülikoolidega.

Ehkki festivali süda ja festivali keskus asuvad Rotermanni kvartalis, on kaasatud ka kõik suuremad muuseumid ja galeriid: Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis toimub festivalieelse üritusena Islandi disaini näitus ning 16.septembril avatakse innovatsiooni- ja disaininäitus Uutmoodi; Cities For All –Tallinn For All projekti lõpptulemusi demonstreeritakse Rotermannis; KUMUs toimub Design Management Europe auhinna nominentide näitus ja auhinna gala; Arhitektuurimuuseumis on Tarmo Luisu valgustinäitus Mäng Tulega, Eesti Plakat 2011 ning ulatuslik Prantsuse disaininäitus Saint-Etienne design - creative city for all by Cité du Design, mis keskendub urbanistlikele projektidele. Elevaatoris saab näha Taani-Malaisia ühistööna valminud interaktiivset graafikat ja elamusdisaini näitust Man&God, mis esitab julgeid küsimusi jumala kohta tuues kujundeid jumaluse staatusesse tõusnud popstaaridest või brändidest. Buto tantsija Malaysiast lisab eksootikat.

Festivali klubis asub IF…Corner, kus saab tutvuda teistes IF… festivalidega ning 6 linna vahel toimunud parima innovatsiooni ideekonkursi IF...Lab tulemustega. Näha saab veel Leedu aruka tekstiili näitust ja disaini ekspositsiooni Lahtist.  Face2Face projekti raames tutvustavad oma saavutusi Saksa disainibürood. Traditsiooniliselt on Disainiöö kavas suurejoonelised moeetendused, seekord koostöös Tallinn Fashion Weekiga. Avapäeval toimub Eesti-Läti moeshow Moment ning festivali lõpetab Reet Ausi paljulubav etendus. Festivali programmi kuuluvad erinevad töötoad, Disainioksjon, Pecha Kucha, võrgustumiseks loodud Disainiööklubi ja palju muud. Festivali üks keskne koht on Kalasadamas asuv Eesti Disaini Maja, kus saab näha ja osta uuemat eesti disaini ning kus saab osaleda kohvik/klubi ettevõtmistes.

Paljud üritused toimuvad linnaruumis – näiteks toimub Rotermanni kvartalis Dominik Lejmani videoinstallatsioon Plural Aesthetics of a Risk-based Society; koostöös Valgusfestivaliga saab näha linnatänavatel Valgusmaania guerilla aktsiooni; bussiterminalis üllatab möödujaid Austria graafilise disaini väljapanek. 



Linna kesksele väljakule püstitatakse Gulliver Map – hiigelsuurele Tallinna kaardile saavad linnakodanikud märkida oma meeliskohti ja takistusi. Lisaks toimuvad mitmed põnevad üritused linnagaleriides ja disainipoodides. Toidudisainile on pühendatud üritus Novellis ja Hispaania näitus disainigaleriis.







Väärika punkti paneb festivalile Euroopa Disainijuhtimise Auhindade pidulik gala. Disainimaailma „Oskareid“ antakse Euroopa ettevõtetele, kes edukalt rakendavad disaini konkurentsieelise saavutamiseks. Nominentide seas on ka 2 Eesti firmat.


Vaata lähemalt festivali programmi ja lisamaterjale: http://www.disainioo.ee/, muu hulgas on kavas Tarmo Luisu (PG 1988) valgustite näitus ja Björn Koobi (PG 2000) töötuba.

Tuesday, September 20, 2011

Thursday, September 15, 2011

Tanel Veenre ja Aldo Järvsoo (PG 1995) Tallinn Fashion Week'il

     17. septembril kell 20 toimub Lutheri kvartali parklamajas (Vana-Lõuna 39) Tallinn Fashion Week'i raames suurejooneline moeetendus "Kolmlõige", kus tulevad esitlemisele Tanel Veenre, Aldo Järvsoo ja Liisi Eesmaa kollektsioonid.      Piletid on müügil Piletilevis, lisainfo www.estonianfashion.eu                   










Kriitikute ehtenäitus "Eheteoor"








facebook.com

"Eheteoor" on näitus, kus eksponeeritakse kunstiteadlaste, -kriitikute ja kuraatorite loodud ehteid. Näitusel “Eheteoor” ei ole ühtset teemat, selle rõhuasetused on loonud teoste autorid. Igal teosel on erinev vorm ja sõnum, kuid näituse liidab tervikuks ühtne mänguline intellektuaalne õhkkond.
Näitusel osalevad: Indrek Grigor, Hilkka Hiiop, Katrin Kivimaa, Krista Kodres, Kersti Koll, Harry Liivrand (PG 1979), Tamara Luuk, Maarin Mürk, Kadi Polli, Heie Treier, Johannes Saar, Siram.
 
Näituse kuraator ja kataloogi koostaja on Heili Sõrmus. Näituse kujundaja on kunstirühmitus OTSE!: Rainer Kaasik-Aaslav (PG 2006), Annika Kedelauk (PG 2005), Nils Hint. Kataloogi kujundaja on Rainer Kaasik-Aaslav.

Avamine: 15. septembril kell 19.00 Iida galeriis, näitus jääb avatuks 15. novembrini.
Iida galerii, Suur–Karja 2, avatud E –R 11–18, L 11–17

8 K/9 K kunstipraktika näitus

















Kunstikoridoris on kooliaasta kolme esimese nädala jooksul eksponeeritud möödunud kevadel Tallinnas toimunud 8 K klassi kunstipraktika käigus valminud tööde näitus.

Õpilasi juhendasid Tavo Tall, Tiia Vali, Margus Tänav ja Jüri Mäemat.

Head vaatamist!

Wednesday, September 14, 2011

PG kunstiosakonna valikained 2011/2012















Kristina Mardi 2011

Tänavu pakub Pelgulinna Gümnaasiumi kunstiosakond vanema astme õpilastele võimalust õppida järgmisi valikaineid:

10 K KROKII (35 t, kaheaastane kursus, juhendaja T. Jürves)
10 K DISAIN I (35 t, juhendaja T. Esnar)
10 KH JOONESTAMINE I (35 t, juhendaja J. Mäemat)
10 PH ÜLDKUNST I (70 t, juhendaja T. Jürves)
11 K INTERDISTSIPLINAARNE KUNST (35 t, juhendaja T. Jürves)
11 K DISAIN II (35 t, juhendaja T. Esnar)
11 KPH ARHITEKTUURI ALUSED (35 t, juhendaja T. Tall)
11 KPH JOONESTAMINE II (35 t, juhendaja J. Mäemat)
11 PH ÜLDKUNST II (70 t, juhendaja T. Jürves)
12 K KAASAEGNE KUNST (35 t, juhendaja T. Jürves)
12 K TRÜKIGRAAFIKA (70 t, juhendaja A. Tonts)
12 PH ÜLDKUNST II (70 t, juhendaja T. Jürves)

Kõiki valikaineid tutvustati 8. septembril toimunud üritusel ning kõik grupid on praeguseks 100% täidetud.
Valikainete raames tehtava sisulise tööga on kõigil huvilistel võimalik põhjalikumalt tutvuda Pelgulinna kunstiarhiivi lehel http://nagi.ee/photos/pelgulinnakunst/sets/ ning galeriid täienevad pidevalt.

Huvitavaid tunde ja meeldivat koostööd kõigile!

Minu kodu on Lahemaa














Karin Aarelaid 2011


















Iris Varusk 2011













Marja Mäetalu 2011














Barbara Brigita Oja 2010














Erik Rooba 2010


Pelgulinna Gümnaasiumi õpilased võitsid esimesed kohad kevadel toimunud Lahemaa Rahvuspargi korraldatud maali- ja fotokonkursil "Minu kodu on Lahemaa":

Karin Aarelaid (juhendaja Tiia Vali) - I koht laste arvestuses
Iris Varusk (juhendaja Tiia Vali) - II koht laste arvestuses
Marja Mäetalu (juhendaja Tiia Vali) - III koht laste arvestuses
Barbara Brigita Oja (juhendaja Tiiu Esnar) - I koht noorte arvestuses
Erik Rooba (juhendaja Tiiu Esnar) - II koht noorte arvestuses

Palju õnne kõigile!

Monday, September 12, 2011

--> Noolegrupp Riias















Tr. Jürves 2011

--> Noolegrupp (TRiinu Jürves ja Villem Jahu, PG) esineb 8.-18. septembril Riias rahvusvahelisel kaasaegse kunsti festivalil SURVIVAL KIT 3. Esitlusele tuleb installatsiooni- ja grafitiaktsioon "Survival Kit. From Estonia With Love".
Ülevaadet toimunust saab näha: http://noolegrupp.blogspot.com/
ja
http://nagi.ee/photos/trjyrves/sets/328127/?picture_type=sq&start=0

Monday, September 5, 2011

Ludmilla Siim (PG 1965-1969) Artishokis












Ludmilla Siim "Andres Toltsi portree" 1971










artishok.blogspot.com

Tänavu kevadel ja suvel oli KUMU kunstimuuseumis avatud maalinäitus "Üksi linnas. Ludmilla Siim ja Jüri Palm". Ludmilla Siim oli Pelgulinna Gümnaasiumi (siis Tallinna 46. Keskkool) kunstiõpetaja 1965-1969 ning tema õpetased olid teiste hulgas Ando Keskküla ja Andres Tolts (PG 1968), kellega koos Ludmilla Siim moodustas mõned aastad hiljem niinimetatud "kuldse kolmiku" meie kunstimaastikul. Nende kunstiloomingu keskmes oli tol ajal eelkõige linnakeskkond oma anonüümsuse ning vormimaailmaga.
Kunstiportaal ARTISHOK avaldab Elnara Taidre intervjuu Ludmilla Siimuga, kus ta räägib oma eluteest ja loomingust, kolleegidest ning 1970. aastate kunstielust.

http://artishok.blogspot.com/2011/08/intervjuu-ludmilla-siimuga.html

Head lugemist!

Saturday, September 3, 2011

Margus Tamm (PG 1995) andis välja jutukogu














facebook.com

Reedel, 2. septembril, algusega 20. 00 esitleti MÄRZ'i projektiruumis
kunstniku ja disaineri Margus Tamme debüütjutukogu

„Unesnõiduja: 2006 kuni Mehhiko“, autoriga vestles Peeter Sauter.
...
Õhtu läks sujuvalt üle sünnipäevapeoks „Beat that, Jesus““ Margus Tamm – 34, Mihkel Kleis – 34.
Muusikat mängisid Maarin Mürk, silentbanana, Mihkel Kleis (PG 1995) ja Tauno Maarpuu.



Teose arvustus Eesti Päevalehes: http://www.epl.ee/news/kultuur/41-annust-realistlikku-absurdiproosat.d?id=57434500

Friday, September 2, 2011

Metsapostkaart













Katrina Korving 2010

2011. aasta on ÜRO poolt kuulutatud rahvusvaheliseks metsaaastaks. 
Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) korraldab juba mitmendat korda metsapostkaardi joonistamise konkurssi ning tänavu on postkaartide raamatu kaanele trükitud Pelgulinna Gümnaasiumi õpilase KATRINA KORVINGU (7 K) töö.