Thursday, March 17, 2011

Kadri Viires (PG 1982) pärjati tekstiilikunstnike Aasta Teo auhinnaga




















Kadri Viires 2010


Reedel 18. märtsil 2011 premeerib Eesti Tekstiilikunstnike Liit oma 2010. aasta parimaid tegijaid. Samal päeval avatakse nominentide näitus Hop galeriis (Hobusepea tn. 2) ning kell 18. 00 toimub preemiate üleandmine Lühikese Jala Galeriis (Lühike Jalg 6).

Sisuka näitusetegevuse eest viimase aasta jooksul pälvis enamiku žüriiliikmete hääled ja sellega Aasta Tekstiilikunstniku preemia Ene Pars, preemiaga Aasta Tegu 2010 tunnustati Siberi suuremates kultuurikeskustes korraldatud näitusetuuri eest Kadri Viirest.

Ene Parsi loomingu teeb ainukordseks innovatiivne suhe oma rahvusliku pärandiga. Ta on Eesti etnograafilist tekstiili kaasaegses võtmes interpreteerides jõudnud esteetiliselt ja tehniliselt kvaliteetsete ja funktsionaalsete tekstiiliteosteni. Eelmisel aastal Rahvusooper Estonia Talveaias, Põltsamaa Kunstigaleriis pART ja Tartu Kunstimajas toimunud näitustel eksponeeris kunstnik suuremõõtmelisi rahvuslikes mustrites kattevaipu. Ruumitekstiilide sarja inspiratsiooniallikaks on eesti rahvuslikud kindakirjad, vaibamustrid, rahvarõivaseeliku triibustikud. Ene Pars on rakendanud kaua viljeldud traditsioonilise lapitehnika väga kaasaegsete tekstiiliteoste loomiseks. Eesti pärimustekstiilist välja kasvanud triibu- ja ruuduvaibad ei ole telgedel kootud vaid riideribadest kokku õmmeldud. . Osa neist on värvirõõmsad, osa linahallis koloriidis. Tehniliselt töömahukate tekstiilide loomisel on kasutatud linaseid kangaid, need on voodrile õmmeldud ja tihedalt läbi tepitud. Tepingutega rikastatud vaibad järgivad ajuti võimalikult täpselt eesti kihelkondade saanitekkide, seelikutriipude jmt mustreid. Kihelkondade nimed on autori poolt ka teostele märgitud. «Need sobivad seina- ja kattevaipadeks nii modernseisse kui ka klassikalistesse interjööridesse,» nendib disainer. «Minimalistlikesse ruumidesse tooksid need elevust ja väärikaid täiustaksid oma ehedusega.» Viimasel aastal on näiteks Riigikontroll tellinud Ene Parsi disainvaipu riiklikeks kingitusteks. 2007. aastal omistati talle Eesti Tekstiilikunstnike Liidu eripreemia lapitehnika tõeliselt disainerlikule tasemele arendamise eest. Ene Pars töötab Katariina Gildis ja juhatab tekstiiliateljeed ENE PARS DISAIN OÜ.

Kadri Viirese kureerimistöö tulemusena toimusid eesti tekstiilikunsti näitused Siberis, Krasnojarski krai kolmes suuremas linnas. Krasnojarski krai, Vene Föderatsiooni suurima administratiivse üksuse, pealinnas Krasnojarskis toimus 14 kunstniku töödest valitud näitus „Eesti kaasaegne tekstiilikunst“ Surikovi nimelises Riiklikus Kunstimuuseumis 2010 aasta märtsist juunini. Tekstiilinäitus avati samaaegselt Eesti suursaadiku visiidiga Siberisse ning A.Korbi ja K.Viirese näitusega „Siberi eestlased“. Näituste avamisel osalesid eesti delegatsiooni kõrval Krasnojarski krai ja linna kultuuriesindajad, kunstnikkond ning arvukalt Siberi eesti kogukonna esindajaid. Näitus kujunes linna kunstisündmuseks, eesti tekstiilikunst pakkus suurt huvi – imetleti kompositsioone, materjale ja tehnikaid ning külaslisteraamatusse jäädvustati siiraid tänusõnau.

Juunist augustini eksponeeriti tekstiilinäitust tuntud turismilinnas Divnogorskis ning seejärel Atšinski linna kunstimuuseumis. Kõikjal pälvis näitus arvukalt pressikajastusi ja väga positiivset vastukaja.

Kadri Viires on ka eelnevatel aastatel korraldanud väljaspool meie vabariigi piire mitmeid edukaid näituseprojekte (näit. 2009. a. eesti tekstiilikunsti näitus FAO peakorteris Roomas ja Itaalia Välisministeeriumi Klubis Circolo). Kadri Viires on EKA soome-ugri uurimisprogrammi juht ning kunsti ja kultuuriantropoloogia õppetooli dotsent.

Kuna Aasta Noore Tekstiilikunstniku preemiale oli end esitanud ainult üks kandidaat, jäi see auhind seekord välja andmata. Kauaaegse, suure armastuse ja pühendumusega tehtud töö eest noortega tunnustati aga Eesti Kunstiakadeemia tekstiilidisaini professorit Mare Kelpmani ja Tartu Kõrgema Kunstikooli tekstiiliosakonna juhatajat Aet Ollisaart.
 

Preemiate väljaandmist toetab Eesti Kultuurkapital.

Pressiteate koostas:
Aune Taamal (ETeKL`i juhatus)

Näitus Hop galeriis jääb avatuks 5. aprillini.

No comments: