Sunday, September 1, 2013

Olivia Parmasto (PG 2005) Kuldjala tornis









Olete oodatud Olivia Parmasto isiknäituse „Kadumise argisus“ avamisele, mis toimub pühapäeval 1. septembril kell 18.00 Kuldjala tornis, Gümnaasiumi tn 1a
(sissepääs Gustav Adolfi Gümnaasiumi hoovist).

PRESSITEADE

Pühapäeval, 01.09.2013 kell 18.00 avab Kuldjala tornis Olivia Parmasto isiknäituse „Kadumise argisus“. Parmasto (snd 1988) on noor maalikunstnik ja illustraator, kes hetkel õpib Tartu Ülikooli maaliosakonna magistrantuuris.

KADUMISE ARGISUS

Millest kõnelevad meile peatatud hetked? Loeme neid neis salvestatud detailide ja viidete kaudu. Kuid, kui kaotada kõik need vihjed? Ruumi asemel jääb alles neutraalne taustafoon, tühjus. Pole ühtegi eset, mis reedaks käsiloleva tegevuse. Alles jääb figuur, puhta kehalise olemise kujutis.

Üks maal kui üks peatatud hetk, üks kaader. Kuldjala torni ringne põhiplaan võimaldab paigutada viis figuratiivset õlimaali liikuva pildi rütmi, et moodustuks järjestikulisus. Iga maali sisekaemuseks on üks animatsioon, mis on siin maali omaenda ruumi laienduseks. „Maali ja animatsiooni ühtseks tervikuks sidumine ei näi loogilisena. Samas asetades maali animatsiooni kui ühe kaadrina ning lisades hulk kaadreid juurde tekibki lisa ruum.“

„Maal on antud kontekstis justkui värav, animatsioon avab värava.“

Figuuri olemu/ist maalis uurides on kunstnik valinud staatilised poosid, millel puudub viide kujutatud inimese eluolule ja tegemistele. Selline anonüümsus laseb keskenduda kohalolevasse rutiini, milles enese jaoks kaotatakse välismaailm ja välismaailma silmis kaotatakse iseend. See on kadumine argisusse, kõige argisemasse olemisse, hetkesse, mis ei seo end ei eelneva ega tulevaga. Animatsioonid äratavad need figuurid, tungivad maali omailma sisse, kuid sellegipoolest ei jutusta nad figuuri lugu, mis ta isikuks seoks. On vaid kadumine argitoimetustesse, nende rituaalsusesse, lihtsalt olemisse.

Kunstnik katsetab kahe erineva meediumi piiride hägustumisega, mida kontseptuaalselt toetab ka Kuldjala torni galerii asukoht – uue ja vana piiril. Võõristamise asemel maal ja animatsioon toetavad siin teineteist, kiigates üksteise olemisse, mis loob nende vormilise kadumise teineteisesse.

Näitus jääb avatuks 10. septembrini 2013.

Tänud: Kristjan Bobkov, Erik Alunurm, Liisu Krass, Angela Maasalu, Tiina Parmasto, Oliver Parmasto

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital

Kuldjala torn
Info: kodu.linn@mail.ee
Gümnaasiumi 1a, Tallinn
Avatud E-K ja R-P kell 11.00-18.00 ja N kl 11.00-15.00

No comments: