Sunday, February 7, 2010

Helen Kokk (PG 2006) lõi Leonardo arvatava autoportree 3D simulatsiooni


www.ekm.ee


TR. Jürves 2010
Renessanssgeeniuse Leonardo da Vinci arvatav autoportree jõudis Eestisse

Veebruari alguses avaneb eestlastel erakordne võimalus näha renessanssgeeniuse Leonardo da Vinci väidetavat autoportreed ja kohtuda murrangulise avastuseni jõudnud rahvusvahelise teadlaste grupiga. Maali autentseks tunnistamise korral on Eesti esimene ja eeldatavasti ka viimane välisriik, kuhu teos jõuab.Kadrioru kunstimuuseumi peasaalis (Tallinn, Weizenbergi 37). Maali saab Kadrioru kunstimuuseumis näha kuni 12. veebruarini.

Muuseum on avatud: 6.–9. veebruar kell 10.00–17.00,
10.–12. veebruar kell 10.00–19.00

6. veebruaril toimub Tallinna Ülikoolis rahvusvaheline konverents "Da Vinci kood", mis tutvustab viimaseid uurimistulemusi, sealhulgas maalile teostatud sõrmejäljeanalüüsi ja grafoloogilisi uuringuid. Konverentsi kava leiate Tallinna Ülikooli kodulehelt. 2008. aastal leiti Lõuna-Itaalia Lucania linnakeses maal, mis võib olla renessanssgeeniuse Leonardo da Vinci autoportree. Kui see osutub tõeks, tähendab see kunstimaailma raputavat uudist ja annab maalile suure rahalise väärtuse.

Nn. Lucania portreega on tänaseks analüüside kaudu tegelenud paar­kümmend uurijat Itaaliast ja Eestist. Peale keemiliste ja maalitehniliste uuringute loodi portreest 3D-simulatsioon, et leida võimalik kattuvus teadaolevate da Vincit kujutavate joonistustega. Kahe erineva suuna – klassikalise ja kaasaegse – teostajateks olid eestlased. Klassikalise portreeskulptuuri teostas Tallinna Ülikooli maali ja maalitehnoloogia õppejõud Orest Kormašov, arvutisimulatsiooni Eesti Kunstiakadeemia graafilise disaini tudeng Helen Kokk (PG 2006).

Kõik Lucania portreega teostatud uuringud kinnitavad, et maalil kujutatakse Leonardo da Vincit ning suure tõenäosusega on see maalitud da Vinci enda poolt.

Maali kohta saab pikemalt lugeda siit.

Spetsiaalsed ekskursioonid "Lucania portree 3D-simulatsioon" toimuvad 10. ja 11. veebruaril kell 17.00 Kadrioru kunstimuuseumis

No comments: