Wednesday, April 2, 2008

Tähevärav 2008


Renee Pesor "Tee kodutöid" 2008 (kaader filmist)


Pirita Vaba Aja Keskus


29. märtsil kell 14.00 toimus Pirita Vaba Aja Keskuses kolmandat aastat koolinoortele ja esimest
aastat tudengitele lühifilmifestival TÄHEVÄRAV 2008.

Sel aastal laekus kokku 16 lühifilmi üle Eesti. Esindatud oli Kadrina, Tartu, Rakvere, Kohila ja Tallinna noored. Kinoekraani vallutasid animafilmid, ilusa mõtte ja teostusega joonisfilm, sotsiaalse sõnumiga dokumentaalfilmid ja fantaasiarohked lühimängufilmid. Selle aasta zhüriisse kuulusid noor filmirezhissöör Marianne Kõrver, kultuuri- ja filmikriitik Tristan Priimägi, filmihelilooja Janek Murd. Lisakommentaare kinoekraanil nähtu kohta jagasid ka Margus Toomla ja Annie Rist. Zhürii hindas filmiidee kontseptsiooni originaalust, tehnilise teostuse tervikut ja ka autori positsiooni.

Tähevärav 2008 peauhinna võitsid koolinoorte kategoorias Jakob Westholmi Gümnaasiumi 13 aastased koolitüdrukud Carolin Beres, Kaisa Tihkan, Getter Meresmaa, Piia Õunpuu ja Liisa Hõbe filmiga „Freak out”. Tudengi kategooria peaauhinna võitis Balti Filmi- ja Meediakooli tudeng Mihkel Ulk filmiga „Südameasjad”. Lisaks peaauhinnale jagati eripreemiaid: Teostuse eripreemia sai film "Teekond poodi", autor Priit Kaare, animatsioonipreemia sai film "Tee kodutöid!", autor Renee Pesor, sotsiaalse teema käsitluse eest sai preemia film "Mis on armastus? või kibe, kibe...", autor Nadezda Vjun, filmi "Asi, mida sa peaksid alati meeles pidama ehk ole oma poja vastu hea, muidu ta hammustab sind pimedas" kunstniku- ja stilistitöö preemia sai Anna-Liis Liiver, tiitri auhinna võitis film "Error", autorid Richard Meitern ja Boris Veizenen, film "Ahvipuu" sai ilusate looduskaadrite eest eripreemia, autor Tuuli Korsar ning ainuke joonisfilm "Ravitseja" sai ilusa mõtte ja teostuse preemia, autor Katre Haav.

Suured tänud festivali toetajatele (Hagar, kunstnik-keraamik Lauri Kilusk, 360 kraadi seiklused, Kehrwieder kohvik, Petrone Print, Kirjastus Kunst, ajakiri Muusa, Spinpress, Pirita Linnaosa Valitsus) ja Pirita Vaba Aja Keskuse kollektiivile, kelle abiga noorte filmitähtede fantaasiamaailm üheskoos kinni püütud sai. Tähevärav lubab ka järgmisel hooajal särada.

01.04.2008
Annie Rist

Renee Pesori (10 K) filmi "Tee kodutöid" saab näha siin:
http://www.youtube.com/watch?v=P2RfDnAT7d4