Tuesday, June 15, 2010

Mikk Jäger esineb tänavusel rahvusvahelisel aktinäitusel "Mees ja Naine"


www.chaplin.ee

Juunikuu esimesel laupäeval avati Uue Kunsti Muuseumis arvult juba seitsmeteistkümnes rahvusvaheline aktinäitus „Mees ja Naine“. Seekordseks teemaks on "Tugevad tunded, haprad suhted". Tõeline armastus sünnib ju läbi tuliste tunnete, kuid kestab ainult siis, kui armunud oskavad hoida oma suhet nagu õrna aaret. Ja kas mitte klaas pole just see materjal, milles meie näituse peamõte tänu paljudele andekatele kunstnikele kõige paremini väljendub? Kui nii, siis oleme jõudnud materjalini, mis sünnib kõrgel kiretemeperatuuril ning kestab hoolikal hoidmisel tuhandeid aastaid. Materjalini, milles on sulandunud ülimalt tugevad tunded ning milles sõnum võib õrnal hoidmisel kesta palju kauem kui inimelu.


XVII aktinäitusel Mees ja Naine esinevad tänase Euroopa esimese suurusjärgu klaasikunstnikud Mari Meszaros (Ungari-Holland), Mark Angus (Inglismaa), Stanislav ja Radka Muller (Tshehhi), Inguna Audere (Läti).
Kuigi klaasikunst on sellesuvise aktinäituse peafookuses, mahuvad teema „Tugevad tunded, haprad suhted“ alla ka Rootsis elava vene kujuri Viktor Kornejevi puuskulptuurid ja tema abikaasa Ann Korneev-Carlssoni graniitobjektid, iraani kunstniku Fateme Goshehi aktimaalid, soome kunstnike Matti Kalkamo ning Heli Ryhaneni pronks- ja nahkskulptuurid, itaalia kunstniku Federico Tinelli aktivideo, eesti kunstnike Silva Eheri ja Mara maalid. Eesti klaasikunsti esindavad näitusel Ivo Lill, Rait Prääts, Piret Ellamaa, Mikk Jäger (PG), Kristiina Uslar, Kairit Annus, Kai Koppel, Kairi Roolaht-Orgussaar, Liisi Napp, Sofi Arðas, Tiia Poldmets, Ain Roost. Näituse avamisele 5. juuni õhtul ilmus PEEGLIMEES Stanislav Muller. Tshehhi skulptor muutus elavaks peeglikujuks. Tema hõbedane ülikond kaalub 35 kilo ning see on kunstisõprade silmi pimestanud paljudes maades. Peeglimehe seiklustest Pärnu linnas pajatab näitusel Mark Soosaare videofilm.

XVII rahvusvaheline aktinäitus MEES JA NAINE PÄRNUS 5. juunist kuni 5. septembrini, avatud iga päev 9 - 21.00.


www.chaplin.ee

No comments: