Tuesday, February 4, 2014

Tiit Jaanson (PG 1979) Draamateatris







 kultuur.err.ee



Tiit Jaansoni maalide näitus
Eesti Draamateatri jalutussaalid, 4. veebruar - 10. märts 2014


Homme, 4. veebruaril kl 16 avatakse Eesti Draamateatri jalutussaalides maalinäitus "Tiit Jaansoni maalid", mis annab ülevaate kunstniku viimase kümnendi töödest. Lõviosa maalidest kuulub kahte seeriasse – "Elu koos Led Zeppeliniga" ja "Elu võimalikkusest Marsil", mis on varem väljas olnud omaette personaalnäitustena.

Kuntikoguja ja üks näituse initsiaatoreid Andres Eilart ütleb oma saatesõnas: "Tiit Jaanson on minu meelest lausa võrratu kolorist, ta on silmapaistvamaid abstraktsioniste tänases Eesti maalikunstis. Jaanson oskab värviga nii peenelt ümber käia, et tema looming heliseb kui muusika. Jaanson on melomaan, muusika ongi talle oluline. Muidugi, Led Zeppelin… Ta suunab muusika oma loomingusse ja esitab uurijaile. Tulemuseks on uued helid. Ülimas mitmekihilisuses. Kompositsioon, värvitunnetus, vorm, faktuur. Tiit Jaansoni assamblaažid on sündinud sisemises põlengus, valminud absoluutse kuulmise juures. Ta paneb ühte kõlama eri värvid, ta laulatab eri materjalid ning saavutab piltides nõnda uskumatu sügavuse. Neis teostes on kõik. Neis on hingeseisundid. Neis on joovastus ja rõõm, kurbus ja ahastus, dramaatika ja vahetu olek, inimsuhete valu ja kergus. Pealegi on see tohutult töömahukas.
Jaanson ei pane tavaliselt oma piltidele nime, nende asemel on olnud maalide sentimeeter-mõõdud. Olen maalikunstnikku seepärast hurjutanud. Aga sedasi olevat kõige lihtsam, sest ükski pealkiri ei anna ju lõpuni edasi kogu meeleolu, kogu tundemaailma, kogu sünnilugu. Pealkiri pealkirjaks. Igaüks saab niikuinii ise aru, millised tunded Jaansoni looming temas vallandab. Ja need tunded on ju kõigiti ka õiged.
Tiit Jaanson paneb igasse pilti iseennast. Esemeid endast, oma elust. Jupike diivanit, kartulikotti, pintsakukäist, kingakontsa, laualinikut. Kõigil esemeil on oma tähendus. Ja jälle, igaüks saab niikuinii ise aru, millistele tunnetele maantee avaneb. Need pildid on niivõrd mitme tasandiga, et igaüks leiab ühisosa, mis just teda kõnetab."
Tiit Jaanson sündis 1961. aastal Paides. Õppinud on ta fotograafiat Tallinna 2. Tehnikakoolis ning disaini ja maali Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis. Ta on Eesti Kunstnike Liidu liige, võtnud osa paljudest üleriiklikest näitustest Tallinna Kunstihoones. Tal on olnud isiknäitusi mitmel pool Eestis ja piiri taga. Jaansoni teoseid on Eesti Kunstimuuseumi, Tartu Kunstimuuseumi, Eesti Rahvusraamatukogu kollektsioonides ja olulistes erakogudes Eestis, Soomes, Rootsis, Norras, Taanis, Saksamaal, Inglismaal, Kanadas, USA-s jm. Jaanson elab Türil, ta on Türi Kultuurikeskuse galerii hing ja vedur ning Järvamaa kultuurkapitali aastapreemia laureaat möödunud aastast.

kultuur.err.ee

No comments: