Wednesday, April 9, 2014

Georg Bogatkin (PG 1972) Vabaduse galeriis

kultuur.err





Georg Bogatkini näitus “Spiraal”
Vabaduse galerii, 4.- 23. aprill 2014



Keraamik, parimas mõttes tarbekunstnik ja disainer Georg Bogatkin on ikka armastanud suuri, pisut rustikaalseid loodusest tuletatud vorme. Kuid ta ei ole (ega ole kunagi olnud) minimalist ja hinnanud puhast vormi: loodus, aga ka looduslähedane kultuur on teda inspireerinud mitmekesisuse, tihti lausa lopsakuse ning üllatavate kooslustega. Georg Bogatkinist kui sõna otseses mõttes tarbekunstnikust räägivad tema loomingu põhiosa moodustavad tarbeesemed (serviisid, liuad, taldrikud) ning oma firma Bogapott – Toompeal asuva ateljee, kaupluse ja kohviku edukas majandamine. Bogapotist võib rääkida ka kui perekondlikust loomingulisest kooslusest: Georg Bogatkini kõrval tegutseb Bogapotis skulptoritaustaga Airike Taniloo-Bogatkin, kaupluses on müügil ka Valli Lember-Bogatkina maale ning Endel Taniloo skulptuure.
Vabaduse galerii näituse on kunstnik pealkirjastanud “Spiraal” ning väljapaneku kaastekstis osutanud spiraalile kui ühele iidsemale sümbolile, mille abil on väljendatud jõudu, liikumist, aga ka tasakaalu.
Kõik näitusetööd on valminud Kerako 180-liitrises elektripõletusahjus ja põletatud 1260°. Kuigi enamikku eksponeeritud töödest saab kasutada (neil on tarbeline funktsioon), on väljapanek ehitatud üles üksteist toetavate installatsioonidena. Keraamika kõrval mängivad kaasa valgus ja heli. Heli osas on kunstnikule tulnud appi tema poeg Jüri Bogatkin.
Georg Bogatkin on valmistanud unikaalseid tooteid tuntud firmadele ja asutustele nagu Paulig, Elisa (Radiolinja), Levering, Keila linnavalitsus, Tallinna linnavalitsus, Lääne-Tallinna keskhaigla, Saku, Eesti Kaitsepolitsei, Eesti Rahvuskultuuri Arendus ja Koolituskeskuse, Aktaprint jne.
22. aprillil saab Georg Bogatkin 60-aastaseks.

/kultuur.err.ee/

No comments: