Sunday, September 7, 2014

Art Nõukas (PG) Kultuuriklubis Kelm





Teisipäeval, 9. septembril kell 20.00 avatakse Kultuuriklubis Kelm Art Nõukase isiknäitus “Point of View”

“Point of View” käsitleb teatri lava ja sellega kaasnevat kogemust kui objekti. Teatrist laenatud elemendid – kardin ja sellele suunatud valgusvihk – mõjuvad hämaras ruumis seisvale vaatajale mõistatuslikult. Ei ole selge, kas oleme etenduse just maha maganud või on see alles algamas.
Irvakil kulisside tagant kostev heli pärineb justkui teisest reaalsusest, nagu ka tegelased teatrilaval, kuid tegelikult siitsamast, vaid mõne sammu kauguselt kanga tagant. Lava on pidevalt muutuv ruum, mis tekitab meis korraga nii aukartust kui ka uudishimu.
Nõukase lavastuses on kadunud parter, loožid, dekoratsioonid, publik ja näitlejad. Alles jäänud raamistus ümbritseb vaid tühjust ning vabastab meid tavaliselt teatris saatvast müstikast. Me oleme vabad tegemaks mida me tahame. Meile on antud pääs lava taha.

Art Nõukas (1992) õpib Eesti Kunstiakadeemia installatsiooni ja skulptuuri osakonnas ning on näitustel esinenud alates 2012. aastast.
Tema loomingule on omane inimese aktiivne kaasamine piirini, mil tekib küsimus, kas tema looming üldse eksisteerib ilma inimliku sekkumiseta. Mängides meie tajude ning piiridega reaalse ja fiktiivse vahel põikleb kunstnik eemale tavapärastest teemapüstitustest ning paneb seeläbi ka vaataja olukorda, kus sissekulunud kunsti kogemise viisid kaotavad oma mõju.

Näitus on avatud kui baar on avatud järgmistel kuupäevadel:
9-10 sept
14-17 sept
21-25 sept
28 sept-2 okt

No comments: