Thursday, September 4, 2008

Kartulitrüki näitus EKA galeriis


Maret Jäger 11 K (2008)

Doris Rjabov 7 AK (2008)

Agnes Altmäe 9 BK (2008)

2008. aasta kevadel oli Pelgulinna Gümnaasiumi mitmetes kunstiklassides suur kartulitrüki vaimustus - seda palju võimalusi pakkuvat tehnikat katsetasid 7 AK, 8 AK, 9 AK ja 11 K õpilased ning tulemused olid väga head.

Seetõttu on kindlasti paljudel huvitav külastada suurt kartulitrüki näitust Eesti Kunstiakadeemia galeriis.

Kevadisi töid saab näha PG kunstilehel Triinu Jürvese galeriis: http://nagi.ee/photos/pelgulinnakunst/sets/46779/

Pressiteade:

POTATOPRINT FESTIVAL III näitus Kolmandal Rahvusvahelisel Kartulitrüki Festivalil valminud töödest 3.-17.september 2008 Eesti Kunstiakadeemia galeriis. Avamine 3. septembril kell 18.00

15.-17. augustil käesoleval aastal toimus Järvamaal Laupa mõisas Kolmas Rahvusvaheline Kartulitrüki Festival. Festivali eesmärgiks on tutvustada ja propageerida kartulitrükki kui üht primitiivseimat ning loodussõbralikumat graafika/trükikunsti tehnikat, ühendada erinevast soost, vanusest, rahvusest ja erineva erialaga inimesi läbi lõõgastava manuaalse tegevuse ja pühitseda kartuli kui eestlaste põhitoiduse tähtsust. Ja nagu kolme festivali jooksul on selgunud, pakub kartulitrükk küllalt võimalusi nii algajatele kui ka neile, kes kunstnikutööga leiba teenivad. Sel aastal võttis festivalist osa kuusteist end eelnevalt registreerinud inimest. Seoses sellega, et ÜRO kuulutas 2008. aasta Rahvusvaheliseks Kartuliaastaks, pidas John Phillips, Londoni Print Studio direktor, loengu kartuli rollist ajaloolises ja sotsiaalses kontekstis. Teisel festivalipäeval toimus Ulla Lapiolahti loeng looduslike värvide päritolust ning nende kasutamisest. Looduslike värvide kasutamine lahendas ka varasematel aastatel tekkinud trükkimisjääkide kompostimise probleemi. Iga festival on osalejate nägu ja näitused selle dokumentatsioon. Kuna me ei vali oma osalejaid, ega nõua neilt mingit eelnevat kartulitrüki- või kunstialast kogemust, jõuavad kohale väga erinevate taustadega inimesed, mistõttu on ka tulem alati erinev. Festivalil on peamine rõhk tööprotsessil. Mitme päeva jooksul ühises ruumis töötamine ja elamine tekitab erilise atmosfääri ning paljude osalejate jaoks on juba linnast välja saamine omaette eksootika. Meediakunstnikele ja muudele igapäevaselt arvuti taga istuvatele inimestele oli meeldivaks vahelduseks oma rutiinsest töökeskkonnast välja murda ja leida põhjus ning võimalus millegi käsitsi tegemiseks. Kartulitrükifestival ei pürgi eliitarseks kunstisündmuseks vaid ühendab alternatiivset trükikunsti ja lõõgastavat looduses viibimist ning uute tutvuste sõlmimist enne sügis-talvise pingerikka tööperioodi algust.

Festivalil osalesid:

Merle Ambre, Anu Hint, Päivi Hintsanen, Lilli Jefimova, Liina Jäger (PG 2006), Carmen Kaarus, Mara Koppel-Ljutjuk, Kristi Kukk, Katri Kuusk, Ulla Lapiolahti, Moonika Maidre, Mirja Majevski, Jarmo Nuutre, Pa Martinez Perez, Olivia Parmasto (PG 2007), Ott Pilipenko, Ralf Rammul (PG 2006), Mari-Ann Vellerand ja Magnus Vulp (PG 2004).

Kartulitrüki Festivali korraldajad on: Mirja Majevski +372 5392 2259, +358 503 815 984, Katri Kuusk +372 5661 7210, koduleht: www.printpotato.pri.ee, e-mail: printpotato@gmail.com

No comments: