Monday, September 1, 2008

Kärt Hammer DECO galeriis




DECO galeriis (Koidula 12a, Kadriorg, Tammsaare Majamuuseumi majas) on
02.09 - 14.09.2008 avatud Kärt Hammeri (PG 2007) maalinäitus
"Happy Birthday To Me".

Kärdi pressiteade:

Tegemist on paljulubava uue algusega ühe noore kunstniku elus. ühest küljest avaldub see algus vanuselistes numbrites ja teisalt on see tema esimene isiknäitus. Esiotsa ilusa juhusena sülle kukkunud septembri algus modifitseerus silmapilkselt kindlaks, planeeritud seoseks 3. kuupäeval saabuva sünnipäevaga. Sealt ka otsus endale silma- ja meeleiluks kingitus teha. Tõenäoliselt võiks see olla teistelegi väike põhjus juubeldamiseks.
Pilootnäituse võib lahti harutada üldplaanis natuke üllatusliku värvigammaga komplektiks iseendast, kuna varasem looming on olnud küllaltki tumedapoolne ja robustsevõitu. On see nüüd sellest, et tegemist on sünnipäevaga, mis on ju õigupoolest õnnelik juhtum, või on siin midagi isiklikumat ja sügavamat? Üldine arusaam sünnipäevadest on rõõmsalt kreemitordine ja lillelõhnaline, kuid tõenäoliselt, olgem ausad, on mõni juhuslik päev aastas märksa pidulikum. Võib öelda, et usu puudumisel sünnipäevadesse on asi kippunud mõnest küljest ebaharilikult roosaks minema, kuid vana vimm ei ole veel päriselt kadunud. Nõnda võibki leida sellest magusast mannavahust ka kurja pilgu.
Tööd väljendavad seoseid number kolmega ja kiindumust sellesse numbrisse, mis on endast kunstniku seni alles suhteliselt lühikese elu jooksul kõikjal märku andnud. Ning mängu tuleb ka ilus ja ümmargune - paraku mitte just oodatud - kakskümmend, kust edasi minna nagu ei tahakski. Oleks meeldiv olnud puude-otsas-ronimise-vanuseks jääda. Võib-olla on too kakskümmend just seetõttu ka viimane suur number praeguse ja edasise loomingu kulgemises.
Kuid küllalt detailidest! Lõpuks laseb ju publik nii või teisiti oma fantaasial lennata, nagu heaks arvab. Ent kõigest hoolimata - palju õnne sünnipäevaks Mulle!


No comments: