Wednesday, October 15, 2008

Erki Kasemets Rakvere Teatris


www.flicr.com

14. oktoobril kell 16.00 avati Rakvere Teatri fuajees näitus TOP POT 69.
Rakvere Teatri peakunstnik Erki Kasemetsa (PG 1987) on koostanud väljapaneku, mis koosneb kuuekümne üheksast maalitud liitrisest kartongist joogipakendist ehk nn "piimapakist". Nende hulgast tuleb vaatajal teha oma valik, anda oma hääl enim meeldinud anumale. Valikute kaudu moodustub näituse lõpuks kõikide eksponaatide pingerivi.




Iga vaataja valikukriteeriumid ja maitse-eelistus saavad paraku olla vaid sügavalt subjektiivsed. Kuid nagu sageli eluski, tuleb mingi otsus siiski langetada - ka siis, kui valida on vaid väga halbade ja veelgi halvemate variantide vahel.Tipp-paki valinutega võetakse ühendust ja nende hulgast loositakse välja ka auhinnavõitjad. Samuti leiavad positiivset äramärkimist vähim hääli saanud karpide poolt hääletanud. Näituse autorile pole 1985-2008 aastatest pärit pakikollektsioonis erilisi lemmikuid, kõik on ühtemoodi kordumatud ja vajalikud, sel põhjusel pole ta senini ühtegi pakki müünud ega kinkinud. Ka Kumule mitte, kes tahtis omandada üht osa pidevalt paisuvast tervikteosest.



Antud näitusel eksponeeritud pakid on maalitud Rakveres viimase aasta jooksul. Näituse kujunduses on pakid esmakordselt eksponeeritud sarnaselt skulptuuridele, eri külgedelt võrdselt hästi vaadeldavad.



2002. aastal omistati Kasemetsale Konrad Mäe preemia, eesti kõrgeim maalikunsti auhind, "igapäevase pöördumise eest maalikunsti poole elukestvas teoses, mis defineerib maalikunsti kui work-in-progressi".Näituse avamisel näidatakse teatrisaalis lühifilme 1996. aastal loodud polügoonteatri mõningatest etendustest ("Missioon", "Einstein" jt).



Algav Rakvere Teatri näitustehooaeg ongi seotud Kasemetsa ja tema asutatud kunstirühmituste tööde tutvustamisega. Fuajees novembris avatav järgmine näitus tuleb rühmituselt PEA (Priit Joala (PG 1986), Erki Kasemets (PG 1987), Andres Koort (PG 1987)).


No comments: