Sunday, November 16, 2008

PEA Rakvere teatri fuajees


Priit Joala, foorum@artun.ee
Rakvere teatri fuajees on novembri lõpuni avatud näitus PEA, autoriteks Andres Koort (PG 1987), Priit Joala (PG 1986) ja Erki Kasemets (PG 1987).

Kuigi ühisnäitustega on varemgi korduvalt esinetud (Tallinnas, Haapsalus, Kärdlas ja Vilniuses), võib kunstirühmitusest rääkida vaid kõige üldisemal kujul. Kõnekalt väheütlevad on ka eelnevate PEA näituste pealkirjad nagu "Fassaad" või "Paus". Kõrgideelist ühendavat platvormi PEAl pole - pigem on tegu formaalset laadi kooslusega, ühendajaks paratamatu aegruum. Nii on kõik PEA liikmed ühe kooli vilistlased - õppinud kolm aastat Pelgulinna Gümnaasiumi kunstikallakuga klassis. Hilisemalt on suheldud ebaregulaarses intensiivsus astmes ja vahelduvates omavahelistes kombinatsioonides.

Aastast 2000, kui sõnastati-märgistati nähtus PEA, kujustus kokkuvõttev kõrgem struktuur, kuulev-nägev tunnistaja, mis jälgib sestpeale kolme vabalt kulgeva inimpunkti omavahelisi lähenemisi ja kaugenemisi; ka raskeltennustatavaid ühele teljele koondumisi - nagu nüüd leiab aset RakvereTeatris. Rakvere teatris eksponeeritaval PEA näitusel puudub täpsustav alapealkiri– ühe võimaliku abivariandina, lähtudes viimasel ajal teatris lavastunud etenduste inglisekeelsetest pealkirjadest ("Creeps", "Top Dogs") võiks seekordset näitust ehk tõlkida (ingl.k. pea = hernes). Hernes kui ideaalne ümarvorm, kontsentreeritud tulevikuinformatsiooni ja -arenguid sisaldav seeme või ebaolulise kadumisel allesjääv põhiasi ehk "uba".

PEA
Asutatud 2000 a. Nimi moodustub liikmete eesnimede esitähtedest (Priit, Erki, Andres).
Priit Joala (s.1968), disainer ja ettevõtja
Andres Koort (s.1969), vabakutseline kunstnik, Eesti Maalikunstnike Liidujuhatuse liige
Erki Kasemets (s.1969), Rakvere Teatri peakunstnik

No comments: