Tuesday, August 25, 2009

Mari Roosvalt Draakoni galeriis


Esmaspäeval, 31.08.2009 kell 17.00 avatakse Draakoni galeriis MARI ROOSVALT´i (1945) isikunäitus "Tähised".
Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis maalikunsti eriala 1969. aastal lõpetanud Mari Roosvalt on töötanud kunstiõpetajana Tallinna 7. Keskkoolis, Tallinna 46. Keskkoolis (praeguses Pelgulinna Gümnaasiumis), Tallinna Kunstikoolis ja Tallinna Pedagoogikaülikoolis. Alates 1992. aastast on Mari Roosvalt olnud tegev erinevatel ametikohtadel Tallinna Kunstiülikoolis (Eesti Kunstiakadeemias). Näitusetegevuses aktiivselt alates 1970. aastast osalevat Mari Roosvalti on tunnustatud mitmete mainekate auhindadega, sealhulgas Konrad Mäe nimelise maalikunstipreemiaga. Avatav näitus järgib Mari Roosvaltile 1990ndate aastate lõpus omaks saanud maalimislaadi, mil 1980ndatel aastatel abstraktses laadis maalinud ja 1990ndatel aastatel abstrakstesse ekspressionismi liikunud kunstnik alustas väljakujunenud maalilaadile fotopanuste lisamist.

Mari Roosvalt:

Näituse "Tähised" kommunikatsiooni tähistest kogumik on ühelt poolt uuring erinevate maade märgisüsteemidest; teisalt paneb mõtlema nende iidsete süsteemide vajalikkuse üle. Meid ümbritsevad märgid, me käime nende peal; igapäevaelus on see tavaline ja loomulik. Me ei mõtle, millised märgid meid ümbritsevad ja milline on nende tähendus.
Muudan kommunikatsioonitähiseid, mida fototkorjetena olen erinetes maades kogunud, kunstiliselt mitmetähenduslikuks märgisüsteemiks. Loon märkide erinevast "kõnekeelest" ühtse maaliseeria, mille nimetuseks on "Tähised" (I-IX). Iga töö kõneleb enda eest, jäädes tihti dekoratiivseks ja abstrakseks taotluseks. Lisan teose nimega "Kroon", mis on oluline mitmetähenduslik tähis.

Näitus jääb avatuks kuni 12. septembrini 2009.

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.
Näituseid Draakoni galeriis toetab Eesti Kultuuriministeerium.
Mari Roosvalt töötas meie koolis kunstiõpetajana aastatel 1969-1975.

No comments: