Tuesday, December 22, 2009

Film Evald Okasest PG auditooriumis




TR. Jürves 2009


22. detsembril näidati PG auditooriumis Tõnu Virve äsjavalminud filmi Evald Okasest.

Dokfilm „Evald Okas”
Freyja Film 2009, 58’
•• Lavastaja: Tõnu Virve
•• Stsenarist: Juta Kivimäe
•• Esilinastus 24. novembril Kumu auditooriumis

Vanameister Evald Okas muigab oma filmiportrees
Andres Laasik, 30. november 2009, Eesti Päevaleht

Filmikunstis aetakse taga ikka draamat. Tõnu Virve Evald Okast portreteerivas dokfilmis draamat pole, või on seda napilt. Seal on see-eest komöödia.

Elu­rõõmust pakatav rahvakunstnik Okas vaatab oma elule tagasi laheda muigega. Tõnu Virve filmis pole vimma ega arveteklaarimist, sest peategelane on teinud minevikuga rahu.
Loomulikult ei tähenda see, et film läheks mööda Evald Okase pikantsematest eluseikadest. Mitte pealetükkival moel, kuid dokumendi jõuga kujundites jutustatakse lugu kunstnikust, kel oli nõukogude võimu soosing. Minevikuvaatluses käiakse üle ka kunstniku stalinistliku kallakuga looming. Ja see on väga või­­mas, kuidas kunstiheeros ise neisse vallatustesse suhtub – ei mingit õigustamist. Milleks?!

Dokumentaalfilm tabab ära suure kunstniku aastatega saavutatud omalaadse vaimse seisundi, kus minevikus pole enam asju, mis hinge kriibiksid. Kõigega on tehtud rahu. Häbi ja kibestumine on jäänud seljataha. Ja järele jääbki vaid mõnus muie. Ja muidugi kunst, mis loodud ja mille vilumus elab edasi ka vanuigi. Kaamerasse on püütud tõestus, et ka üheksakümnendates Evald Okas tõmbab vahedalt joone, mis naisaktil puusajoont tähistab.
Evald Okase filmis on üks põnevalt kõlav sõnum, mida meie ühiskond vajab. Kui filmi peategelane suhestub elujaatava muigega oma minevikuga, siis see minevik jääb parimate loomeaastate poolest sinna Eesti Nõukogude Sotsialistliku Vabariigi aega. Sellessesamasse aega, millesse suhtutakse ikka nagu häbi ja hirmuga. Evald Okas näitab väga head eeskuju, tema jaoks on minevikuäng selja taha jäänud. Selle asemel on muie ja vahel isegi väike veiderdamine. Komöödia ei ole halb žanr. Naerda on mõnus ja vabastav.

No comments: