Monday, December 27, 2010

Mihkel Kleis (PG 1995) Hobusepea galeriis

Kolmapäeval, 05.01.2011 kell 17.00 avatakse Hobusepea galeriis MIHKEL KLEIS“i (1977) isikunäitus „Guts΄n΄Roses“. Avamisel on ka esimene võimalus tutvuda EDASI kahe värske albumiga "Night At The Museum" ja "White Tie Black Noise".



Kunstnikuna, muusikuna, heliloojana ja raadios saatejuhina tegev Mihkel Kleis esitleb avataval isikunäitusel lisaks uutele heliplaatidele uusimat maaliloomingut. Kuigi mõnede teostega on vaatajal juba võimalik olnud kohtuda Kumu kunstimuuseumis toimunud ülevaatenäitusel „Muutuv maalikunst“ ja Eklektika festivali raames Tartu Tsink Plekk Panges, on suurim osa väljapanekust autori sõnul eksponeeritud esmakordselt. Nii nagu Kleisi varasematel näitustel, on ka seekordse väljapaneku teoste inspiratsiooniallikaks õudusfilmid, teispoolsus, popkultuur, plakatid ja palju muud.


Avatava näituse saatesõnana kirjutab Kleis:
„Selgitamaks vaatajale (ja ka endale) oma tööde tausta kirjeldan ühe oma maali (diptühhon "Pigeon Parade Massacre") saamislugu.
Ühel õhtul nägin peatuses trolli oodates sõiduteel otse kõnnitee ääres üksteise kõrval reas kolme või nelja lömastatud tuvi. See nägi välja täpselt nii nagu troll oleks neist kõigist korraga üle sõitnud. Vaatepilt tekitas igasuguseid absurdseid assotsatsioone, mõjus inspireerivalt. Mul tekkis soov seda kuidagi loominguliselt jäädvustada. Erinevaid võimalusi kaaludes otsustasin, et kõige selgemalt tuleb idee esile, kui kujutan tuvisid maalil profiilis nende endi tasapinnalt vaadatuna. Maalile kujunes ribataoline formaat. Tuvid on kohmakad ja aeglased linnud. Trollid on aeglased ja kohmakad liiklusvahendid. Nende kahe mõneti sarnaste omadustega poole kohtumine oli muidugi lihtsalt haruldane õnnetus, kuid väga tüüpiline inimlik mõttekäik on otsida haruldaste olukordade tagant mingit tähendust, vedada paralleele millegi tuttavaga. Antud olukord tõi mu silme ette sõjaväeparaadi, kus tank on kogemata alla ajanud rea pahaaimamatult marssivaid sõdureid. Selle seose tõttu kostümeerisin tuvid mõttes sõdurimundritesse. Juba valmis mõeldud pikk formaat ja nüüd sellele kujutletud militaarvormis olendid viisid mu mõtte ootamatult Bayeux' piltvaibale. Ilmselt oli see mu mälusoppidesse kinnistunud tänu kunagisele tekstiilikunstiõpingule. Mingis mõttes ehk meenutavadki need anonüümselt sarnaste nägudega liibuvates heledates soomussärkides ja nokataolise ninakaitsega kiivrites sõdalased tuvisid. Niisiis otsustasin maalides võimalikult tõetruult imiteerida keskaegse Bayeux' vaiba joonistusstiili. Ja ma ise loodan, et sel maalil on omakorda mingi tagamõte, aga ma ei tea mis see võiks olla. Jäägu see vaataja probleemiks.“

Näitus jääb avatuks kuni 17. jaanuarini 2011.
Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.

1 comment:

edasi said...

see tuleb Hobusepea galeriis