Thursday, July 28, 2011

Siiri Minka (PG 1990) Hop galeriis






















artinfo.com


Siiri Minka
ROHELINE TÜDRUK
22.07. – 9.08.2011
Hop galerii
Hobusepea 2
Tallinn

Näituse avamine neljapäeval 21. juulil kell 17.00.


Siiri Minka on tavapäratu argipäevaga tekstiilikunstnik. Olles lõpetanud EKA tekstiilidisaini osakonna  hõivab suure osa tema ajast teraapiatöö puuetega inimestega – loov- ja tegevusteraapia gruppide juhendamine Tallinna Vaimse Tervise Keskuses.
Tekstiilikunstnikuna on ta leidnud oma tee gobeläänis põhjendades sellise peene lõngamaali sobivust oma natuuriga. Ühest küljest on tema eelistuseks suur formaat, teisalt, aga meeldib sellest enamgi  keskendumine detailidele, mida tema vaipadelt kindlasti otsida tasub.
 Minka võrdleb gobelääni maaliga kujutavas kunstis, uskudes, et vaip saab kanda ka pelgalt seinadisainiks olemisest sügavamat sõnumit.

Oma esimese isiknäituse „Roheline tüdruk“ saateks kirjutab kunstnik:

Roheline tüdruk on vaibaeksperiment ruumiga, millega kutsun vaatajat kaasa mängima. Kasutage veidi kujutlusvõimet ja astuge sisse lahtisest uksest, mida tegelikult pole. Minge ühest reaalsusest teise, sellest muinasjutust järgmisesse ja vaadake, mis juhtub. Teiega koos on Roheline tüdruk.
Roheline tüdruk on võib olla paljudele tuttavlik kuju, kuigi siinses reaalsuses me teda silmast silma ei kohta. Meie igapäevas elab Roheline tüdruk kõikide armsate ja ujedate inimeste sees, keda enda ümber näeme. Ilmselt on Roheline tüdruk tuttav nii Dorothyga Smaragdlinnast kui Alice’iga Imedemaalt. Ta teab, mis tunne võiks olla kanda plekist rüüd, mille sees ei ole südant ja kui veider, aga vajaminev sõber võib vahel olla üks väike valge jänes. Roheline tüdruk tunneb end mõnikord liiga väikesena – nende suurte ees, keda väga armastab, aga mõnikord jälle imelikult suure ja kõiketeadvana vaadates maailma justnagu veidi kõrgemalt. Kuid asjade nihkes proportsioonid ei ole tema jaoks siiski hämmastavad, Rohelise tüdruku maailmas on kõik kergesti muutuv ja muudetav. Igaüks paneb seal oma elu muinasloo ise kokku.
Kui muinasjuturännakule lähete, ärge leivaraasukesi maha puistake, punase lõnga abil leiate kodutee uuesti kätte.
 
Näitust toetab Kultuurkapital.
Näitusi Hop galeriis toetab Eesti Kultuuriministeerium.

No comments: