Friday, June 1, 2012

Uku Sepsivart (PG 2007) sai Noore Kunstniku preemia











Preemia laureaatide valiku aluseks on kandidaatide bakalaureuseastme lõpetamise portfoolio või kaitstud magistritöö. Algselt BA lõpetajatele ettenähtud preemia laienes alates aastast 2011 ka MA lõpetajatele. Preemiaga tunnustatakse noori kunstnikke, kelle senine töö annab enim alust arvata, et tegu on Eesti kunsti olulisi ideid või lähenemisnurki lisavate noorte autoritega, kelle jätkamine professionaalse kunstnikuna on vältimatu.Noore Kunstniku preemiat välja andev MTÜ Noor Kunst on loodud aastal 2005 ettevõtjate Guido Sammelselg ja Armin Kõomägi poolt eesmärgiga toetada ning innustada Eesti kunstnike kõige nooremat põlvkonda. Idee sünni juures mängisid aktiivset rolli kunstnikud ja kunstiõppejõud Kaido Ole ning Marko Mäetamm. Tänaseks kuuluvad NK rahastajate ringi ka ettevõtjad Indrek Prants, Sven Mansberg ja Rene Kuulmann.- - - 

31. mail kell 17.00 kuulutati Telliskivi Loomelinnaku F-hoones välja Noore Kunstniku preemia laureaadid
BA žürii (koosseisus kunstnik Marko Mäetamm, galerist ja kunstnik Elin Kard ning noor kuraator Rebeka Põldsam) valikuks BA portfooliote põhjal osutus Uku SepsivartŽürii tõstis kunsti õppekava installatsiooni ja skulptuuri õppesuuna lõpetajat Uku Sepsivarti esile tehnilise mitmekülgsuse ja isikupäraste ning läbimõeldud lahenduste eest avalikus ruumis. Uku Sepsivart on silmapaistvalt viljakas noor kunstnik, kes töötab peamiselt installatsiooni ja grafiti meediumis. Sepsivarti looming sõnastab teravmeelselt ning koherentses kunstilises keeles põlvkonna prekaarse kuid lootusrikka seisundi.
Uku Sepsivart on täiendanud ennast ka professor Villu Jaanisoo juures Helsingis ja ka Tamperes. Sepsivart on osalenud paljudes tänavakunsti projektides, kõige suurejoonelisemaks võib neist nimetada tänavakunstiobjekti KONT 2011. aastal Tallinna Kalasadamas ja 2010. aastal Peetri sadamas. Lisaks osalenud mitmetel Baltikumi grafitifestivalidel.

Lisaks soovis žürii eraldi ära märkida ka fotograafia osakonna lõpetaja Taavi Kübara mitmekülgse ja tervikliku kunstnikunägemuse eest, installatsioon ja skulptuuri õppetooli lõpetaja Mikk Madissoni julgete ideede poolest, Ats Nukki (PG 2007) huvitava graafikuna ning rühmitust SIHT poliitilise aktiivsuse ja algatusvõime eest.

MA žürii (koosseisus Armin Kõomägi, Indrek Prants ja Rene Kuulmann) kuulutas MA taseme lõpetajatest rahalise preemia ning isikunäituse vääriliseks äsja MA kraadi kaitsnud noore maalija Holger Looduse. 

Noore Kunstniku preemiad on alates 2005. aastast  saanud Eesti Kunstiakadeemia lõpetajatest Katrin Koskaru (2005), Edith Karlson (2006), korra ka kogu tollane lõpetav kursus projekti „Töö toidab“ eest (2007), Laura Toots ja Flo Kasearu (2008), Sigrid Viir (2009), Jekaterina Kultajeva ja Hannes Aasamets (2010, PG 2006) ning Ulla Juske, Eva Labotkin ja Kristi Kongi (2011, PG 2004).
Aastal 2012 on rahalise preemia suuruseks nii BA kui MA tasemel 1500 EUR’i ning MA tasemel lisandub sellele koostöös Eesti Kunstnike Liidu Hobusepea ja Draakoni galeriiga ka isiknäitus 2013. aastal.

No comments: