Monday, January 7, 2013

Erki Kasemets (PG 1987) Tallinna Kunstihoones





Erki Kasemetsa monumentaalkunsti talgud Tallinna Kunstihoones 

8. jaanuarist 13. veebruarini.

Erki Kasemets avab Tallinna Kunstihoones 8. jaanuaril kell 6 õhtul üldrahvalikud monumentaalkunsti talgud. Tegu on avatud ja demokraatliku üritusega, millel kutsutakse kõiki huvilisi kaasa lööma Erki Kasemetsa elukestvates kunstilistes ettevõtmistes. Minnes kaasa jaanuarikuiste müügikampaaniate ja allahindlustega ning neid üle trumbates, on Erki Kasemetsa kunst kõnealusel näitusel kuulutatud vabavaraks, mida iga külastaja võib oma näo järgi edasi maalida.

Teadupärast on lavakujundaja haridusega kunstnik juba kaheksakümnendate aastate lõpust muu hulgas hõivatud elukestva kontseptuaalse maalikunstiprojektiga nimega “Life-file”, mida Konrad Mäe maalipreemia žürii tunnustas 2002. aastal “igapäevaste pöördumiste eest maalikunsti poole”. Praeguseks juba veerandsada aastat töös olnud ettevõtmise sisuks on maalida iga päev üks piimapakk, märgistada see kuupäevaga ning luua kolossaalne koloreeritud arhiiv elupäevade kulgemisest. Teose mahud ongi kasvanud tänaseks kolossaalseks ja monumentaalseks, ruumipuudusel on seda siiani vaid jupiti eksponeeritud nii Eestis, lähivälismaal kui Euroopas. Nüüd, 2013. aasta jaanuaris, Tallinna Kunstihoones, on ta esmakordselt eksponeeritud publikule täies ulatuses – kõiki ruume, põrandaid, seinu ja lagesid katva kronoloogilise girlandina, mille algus kaob perestroika aegade hämarusse, lõpp aga … on ulatatud külastajatele, et nemadki pintsli ja värvidega aitaksid kirja panna aja kulgemist. See on võimalus kõikidele luua avalikku monumentaalkunsti siin ja praegu ning astuda üles oma isiknäituse/teosega Tallinna kesklinna suurimal näitusepinnal.

Erki Kasemets on tuntust kogunud ka värvitud džinnipurkide installeerijana massiivseteks seinasuurusteks pannoodeks, mis on ellu ärganud “elektrooniliste tabloodena” elutähtsate sõnumite edastamiseks. Tallinna Kunstihoone aknad on seekord vallutanud “Tõeline vabaduse kell”, mis erinevalt Vabaduse väljaku teistest avalikest ajanäitajatest näitab seda kellaaega, mida külastajad parajasti heaks arvavad. Tegu on rahva arvamust arvestava ajamõõtmissüsteemiga, milles iga kunstihoone väisaja saab purgipannoos askeldades teadustada Vabaduse väljakule endale sobivat kellaaega. Näituse toimkonna arvates on ajaarvamise demokratiseerimine oluliseks sammuks Eesti konvergeerumisel Euroopa rahvaste ühises peres. Nagu ka kõik teised teosed kõnealusel näitusel.

Ilmub ajaleht “Kasemetsa Hääl”, võimalik on tellida ekskursioone kunstniku ja kuraatori juhatusel, toimub haridusprogramm lastele. Näituse kuraator on Johannes Saar, kujundaja Villu Plink, näitust toetab Eesti Kultuurkapital.
Näitus on avatud 9. jaanuarist 10. veebruarini. 
13. veebruaril toimub performance, mille täpne aeg teatatakse hiljem.

No comments: