Sunday, November 24, 2013

Annika Kedelauk (PG 2005) pälvis Roman Tavasti nimelise stipendiumi

Ehtekunstnik Annika Kedelauk pälvis Roman Tavasti nimelise stipendiumi

Nokia Kontserdimaja 1. korruse näitusepinnal saab näha stipendiumitööde näitust osana Roman Tavasti 90. aastapäeva väljapanekust. Näitus on avatud 2014. aasta jaanuari keskpaigani.
15. novembri õhtul kogunes Eesti Rahvuskultuuri Fondi Roman Tavasti allfondi halduskogu, et hinnata konkursile esitatud töid ja valida 12 kandidaadi seast välja tänavune Roman Tavasti stipendiaat. Halduskogu otsusega osutus valituks ehtekunstnik Annika Kedelauk.
Annika Kedelauk esitas konkursile kaks tööd, millest üks nimega „Tirtsud“ oli valmistatud spetsiaalselt Roman Tavasti stipendiumikonkursi jaoks. Annika ütles ise, et kõrvarõngad „Tirtsud” on pigem disainehe ja tootelahendus, mida talle meeldib kunstiprojektidele vahelduseks teha. Tirtsud on valminud spetsiaalselt stipendiumile kandideerimiseks. Huvitav fakt inimese ja tirtsu kohta on aga see, et sama õnnehormoon, mis on nii tugevalt seotud inimese käitumisega, mõjutab ka tirtsusid. Nimelt koondab hormooni serotoniin kolmekordne tõus tirtsu organismis erakliku eluviisiga tirtsud hävitavateks rändparvedeks. Kõrvarõngad on valmistatud hõbedast ja emailist.
Annika Kedelauk - Tirtsud
Teine esitatud töö kandis pealkirja „Pimeduse maimukesed“, see on kunstiprojekt, mis on valminud Eesti-Austraalia ühisnäituse „Words & Works from a World Away” tarbeks. Annika töö oli inspireeritud austraallase Fiona arvamusest Eesti kohta: „Seal läheb tihti pimedaks”. Prossid on valmistatud eboniidist, mustadest teemantitest ja hõbedast.
Annika Kedelauk - Pimeduse maimukesed
Roman Tavasti fondi halduskogu liige Harry Liivrand ütles, et Annika Kedelaugu orgaanilistest vormidest lähtuvatel kõrvarõngastel ja prossidel aimub teatavat eksperimenteerimis-rõõmu. Väga tervitatav on kõrvarõngastes hõbeda ja emaili kooskasutamine - tehniliselt üsna haruldane meie ehtekunstis, prossides aga mustade teemantide ja hõbeda ehk ülevate materjalide probleemitu ühendamine eboniidiga. Veenav tulemus.
Halduskogu liige Andrus Rumm lisas, et Annika tööd on innovatiivsed ja "klassikalisest" tehnilisest teostusest hoolimata kaasaegse vormikeelega, kasutatud on erinevaid nutikaid tehnilisi võtteid, ehete valmistamisel on kasutatud emailimistehnikat, mis on Roman Tavasti kullassepatööde üks olulisi tunnuseid. Ehted on toodetavad ning veatu viimistlusega.

http://romantavast.ee/et/roman-tavast/uudised/ehtekunstnik-annika-kedelauk-palvis-roman-tavasti-nimelise-stipendiumi/

No comments: