Friday, January 10, 2014

Ove Büttner (PG 1977) Vabaduse galeriis












Neljapäeval, 9. jaanuaril kell 17 avab Ove Büttner Vabaduse galeriis oma maalide näituse „20 aastat hiljem”. Näitus on lahti 10.–28. jaanuarini.


Ove Büttner on Eesti kunstis tegutsenud 1990ndate algusest peale, sealjuures eht maalikunstnikuna. Ta on mõtisklenud maalikunsti meediumi üle, seda tõlgendanud meediumi enda vahenditega ning teinud seda ajaloo peale mõeldes. Kuid mitte ainult – Büttnerit on huvitanud ka mäluteema, eelkõige tema ja ta perekonna loo kaudu.
Vabaduse galerii näituse pealkiri osutab teatud kokkuvõttele, isegi tagasivaatele, et tuua vaataja ette oma loominguline köök, motiivide ja tehniliste võtete areng.
Kunstnik ise on oma kunsti üle mõtisklenud: „Mis on primaarne – kas punktide/täppide abil vormi modelleerimine või üldmulje, välisilme, päikesevalguse käes värelev õhk, milles murduvad heledad, selged, puhtad, segamata toonid spektri ulatuses? Mille juured ulatuvad vararenessanssi, mil värvide hägusaks segamist otse lõuendil peeti vastuvõetamatuks ehk lausa tobedaks?
Erinevalt neoimpressionistidest ja puäntillistidest ei maali mina kunagi valgele lõuendile, vaid maalin pildi eri värvi (asuursinise, lasuurrohelise või roosaka) krundi peale laseerivalt, s.t poolläbipaistvalt puna-rohe-kollakate toonidega, mille järel võib asuda n-ö täpitama.
21. sajandi maalistiilid on žanriliselt nii kokku jooksnud, et kunstnikud julgevad sageli tutvustada oma maalivaldkonda umbes anekdoodivormis. Minu puhul siis otsitakse pildist puänti (puäntillismi) – mingit nalja –, mis teeb mind üsna nõutuks.”
Ove Büttner on sündinud 1959. aastal Tallinnas ning õppinud 24. ja 46. keskkoolis (Pelgulinna Gümnaasiumis). Ta on töötanud plekksepana ning samal ajal täiendanud ennast kunsti valdkonnas. Aastatel 1981–1983 oli ta ENSV Riiklikus Kunstimuuseumis restauraator. Ta on lõpetanud Eesti Riikliku Kunstiinstituudi tahvelmaali eriala 1989. aastal, juhendajaks Enn Põldroos. Pärast seda on ta olnud vabakutseline kunstnik. Muuhulgas on ta teostanud seinamaalingud Heidelbergis Saksamaal 1992. aastal.
1990. aastast on Ove Büttner Eesti Kunstnike Liidu liige. Tema töid on eksponeeritud Saksamaal, Rootsis, Soomes, Kanadas ja paljudes Eesti kunstigaleriides.

No comments: