Sunday, August 24, 2014

Kaia Otstak (PG) Võru Linnagaleriis
















Maalinäitus „Kilomeetrid“ / Painting exhibition "Kilometers"

Näituste avamine 25. augustil Võru Linnagaleriis toimub kell 18:00. Olete oodatud!

Kaugsõidu juhid on kui tänapäeva nomaadid sõiduteede rägastikega maastikel, kes loomade asemel karjatavad kaupa. Veoautod kui kaasaegsete arengusuundade visuaalsed sümbolid, globaliseeruva, keerulise logistikaga maailma sümbolid. Vastava infrastruktuuriga on nad loonud ühenduslülid riikide, linnade ja teiste kohtade vahel, enamjaolt märkamatult, kõrvalteid pidi, kindlatel kellaaegadel. Logistika müstika, sõiduteede geograafiline müstika.

Maastikud. Võin vaadelda lõputult põlde, bensiinijaamu, veoautosid sõiduteedel, tuulegeneraatoreid mäe otsas. Põllud, sirged teed, sillad, loodusmaastikku ääristavad teeperved, kaarega vastutulevad veoautod. Rekkakolonnid, elektriliinid. Elektriliinid. Rohelus ja hallid laohooned. Veoautodest möödumine. Möödumine. Möödasõit. Hiigel tumehall laohoone laiub üle puude ja põõsaste. Tuulegeneraatorid. Üle rekkaparklate vaheldumisi rohelise maastikuga näeb kaugele. Kaugele... Teades, et rekkad, laod, generaatorid, elektriliinid – see kõik tähendab looduse tagasitõrjumist, puudub mul võime seda kõike mitte nautida. Mis sütitab seda tugevat visuaalset kogemust? On uskumatult ilus. Pagemine? Mille eest? Nautides sellist kooslust, tähendab lahti lõigata nende objektide tegelikust tähendusest. Kuid peab olema midagi sisulist, mis seda esteetikat toidab. Õrnad puud, mis möödujaid saadavad.
Inimese igav mõõtmine rikastab maastiku paljusust. Võib-olla laseb sel paremini esile tulla. Kauged tööstused, kandiliste vormidega hooned. Ristumine rongiteedega. Sinu hingesugulane oled sa ise. Pagemine elamise eest selleks, et olla? Ümber nurga: Scania, Volvo, Man, Scania, Scania, Daf, Man, Volvo, Scania, Drewbet, Scania, Scania, Daf, Daf... (15.05.2013, Poola)

Kaia Otstak (s. 1987) on kujutav- ja performance-kunstnik, filosoofia õpilane ja vabakutseline kaasaegsest kunstist ja tantsukunstist kirjutaja, kes elab ja töötab Eestis. Bakalaureuse kraad on omandatud Eesti Humanitaarinstituudis filosoofia erialal ja hetkel jätkab sealsamas filosoofia õpinguid magistrantuuris.
http://kaiaotstak.planet.ee/

Võru Linnagalerii on avatud E-R 12:00-18:30
www.vorulinnagalerii.ee

Toetab Eesti Kultuurkapital

No comments: