Thursday, October 21, 2010

Eksperimenta! II voor


facebook.com

Anna Mari Liivrand 2010

Kaisa-Gerda Kohari 2010

Koolinoorte Kaasaegse Kunsti Triennaali Eksperimenta! II vooru valiti 36 ideekavandit ja 5 neist on Pelgulinna Gümnaasiumi õpilaste tööd:

Mairi Mölder 11 K
Kaisa-Gerda Kohari 11 K
Anna Mari Liivrand 11 K
Kati Saarits 12 K
Yogita Sharma 12 K

Kõigi õpilaste juhendaja on Triinu Jürves, lisainfot PG-s tehtud kavandite kohta leiab:http://nagi.ee/photos/pelgulinnakunst/sets/285381/?picture_type=sq&start=0

Koolivaheajal toimuvad II vooru jõudnutele töötoad Tallinnas ja Pärnus, kus nõu oma ideega edasi töötamiseks annavad noortele tegevkunstnikud (Visible Solutions, Erik Alalooga ja
Tanel Saar, Andrus Joonas, Mari Kartau).

Jõudu kõigile!

---------------------------------------------------------------

Eesti kunstinoori huvitavad inimpsüühika ja eneseanalüüs
Samuti käsitlesid 14-19–aastaste Eesti koolinoorte kavandid sotsiaalprobleeme, kommunikatsiooni ja mütoloogiat.
"Laekunud tööde puhul üllatas see, et väga paljud autorid soovivad end väljendada suurte installatsioonide vormis. See on üks kulukamaid ja keerulisemaid kunstivorme, mis on isegi Eesti professionaalsete kunstnike seas suhteliselt vähe levinud. Ei usu, et noored oma elus üldse väga palju installatsioone on näinud, mis näitab, et noorte mõtlemine on lennukam, kui oleks osanud oodata," sõnas "Eksperimenta!" kuraator Mari Kartau.
"Teine üllatav aspekt oli see, et väga vähe puudutati kavandites konkreetseid sotsiaalseid probleeme, kuigi just need teemad on praeguses kunstis väga populaarsed. Ilmselt vanuses 14–19 tegeletakse rohkem eneseavastamisega, teisalt näitab teemade valik ka midagi meie kunstihariduse rõhuasetuste kohta," lisas kuraator.
Lisaks installatsioonile kasutasid noored oma ideelahendustes maali, graafikat, skulptuuri, foto- ja videotehnikaid, kolm autorit esitasid ruumitõlgenduse performance’ina. Enim töid laekus Tallinnast ja Tartust, arvukalt esitasid kavandeid ka Põlvamaa, Viljandimaa, Ida-Virumaa ja Valgamaa noored.

Eelvooru tööde põhjal valis Eesti ekspositsiooni kuraator konkursi teise vooru välja 36 tugevamat tööd. Oktoobri lõpus toimuvad edasipääsenud kavandite autoritega Tallinnas ja Pärnus töötoad, mille käigus noored saavad professionaalsete kunstnike käe all praktiseerida installatsiooni-, skulptuuri-, foto- ja videotehnikaid.
Novembri keskel selguvad Eesti eelvoorude kümme parimat kavandit, mille autorid saavad võimaluse oma ideed teostada ja eksponeerida triennaalil. Kodumaisel publikul on võimalus eelvoorude parimate projektidega tutvuda detsembris Tallinnas Vabaduse väljaku Ekperimentaalgaleriis avataval Eesti "ideepoegade" näitusel; 2011. aasta aprillist juunini esitletakse eesti noorte töid triennaalil kõrvuti 13 välisriigi ekspositsioonidega.

"Eksperimenta!" on Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 programmi üks suurüritustest. Esimene "Eksperimenta!" toimub 26. aprillist 14. juunini 2011.a. Tallinna lauluväljakul ja seda ümbritseval välialal ning Maarjamäe lossis. Eksperimenta! toob kunstihariduse kooliseinte vahelt välja ning esitleb kaasaegset kunsti, mille autoriteks on 14-19–aastased noored 14 riigist.

http://www.tallinn2011.ee/newsletter/b3r9eh:421?ref=nf

No comments: