Saturday, October 23, 2010

Kirke Kangro (PG 1993) kureeritud näitus "Kättemaks" Kunstihoones


facebook.com
Laupäeval, 23.10. kell 18. 00 avati Tallinna Kunstihoones rahvusvaheline näitus "Kättemaks". Näitus on avatud 24.10 - 28.11.


Näitus räägib emotsiooni jõust suurtes ühiskondlikes protsessides. Kättemaks, mida filosoof Francis Bacon on nmetanud "metsikuks õigusemõistmiseks" (wild justice), võib inimolu pingestada väga mitmel tasandil. Kättemaksja on keegi, kes on kannatanud kahju ja ihkab selleleemotsionaalset kompensatsiooni, olgu siis tegu rõhutud rahvaga, allasurutud ühiskonnaklassiga, diskrimineeritud sugupoolega või lihtsalt kannatada saanud üksikisikuga. Kompensatsiooniks on enamasti vastaspoole kannatused. Maailm ilma kättemaksuta oleks teistsugune. Kättemaksuta oleks meil teistsugune ajalugu, teistsugune kirjandus, isegi teistsugune arhitektuur. Olemata oleks suur hulk põnevat loomingut, aga ka rohked ühiskondlikud vägivallaaktid. Näitus lahkab kättemaksu anatoomiat eri tasanditel – ühiskondlikul, poliitilisel, isiklikul. Eri teosed vaagivad küsimusi, kas kättemaks on bioloogiliselt/psühholoogiliselt paratamatu, miks sellises destruktiivses emotsioonis tajutakse „puhastavat“ funktsiooni ning kas protsesse, mida selline programm käivitab inimeses, on võimalik ühiskonna tasandil vältida. Näitus tahab pakkuda võimalust negatiivsetest emotsioonidest ja kujutelmadest distantsi võtmiseks ning analüüsib kättemaksu struktuuride kaudu ka meie maailma ja ühiskonda vaevavaid konflikte ning rõhumiste ja kannatuste allikaid.
Näituse kuraator on Kirke Kangro.



Osalevad kunstnikud:


Heidrun Holzfeind (AT), Marko Mäetamm, Liina Siib, Michel de Broin (CA), Marco Laimre, Armands Zelchs (LV), Thomas Mailaender (FR), Jaanus Samma, Johnson ja Johnson, Andrus Lauringson, Gustavo Artigas (MX), Taavi Piibemann, Toomas Thetloff, Anssi Kasitonni (FI), Neeme Külm, Mare Mikof, Kristof Kintera (CZ) Näituse kujundas Elin Kard.


Näitust on toetanud: Eesti Kultuurkapital, AS Smarten Logistics, Armin Kõomägi, Hasartmängumaksu Nõukogu, Marina Asari, Viking Line, Prantsuse Vabariigi Suursaatkond, Soome Vabariigi Suursaatkond, Hotell Telegraaf, Tšehhi Vabariigi Suursaatkond.



Kunstihoone

No comments: