Tuesday, November 9, 2010

Kristi Kongi (PG 2004) Draakoni galeriis


artinfo.com

Esmaspäeval, 15.11.2010 kell 17.00 avatakse Draakoni galeriis KRISTI KONGI (1985) isikunäitus “transformaator”.
Kristi Kongi on lõpetanud Tartu Kõrgema Kunstikooli, täiendanud end Lahti Kunstiinstituudis Soomes ja käesoleval hetkel õpib Eesti Kunstiakadeemia maalikunsti magistrantuuris.
Oma esimesel suuremal, täpsemalt öeldes varasematest erineval, isikunäitusel jälgib Kongi enda sõnul objektide ja esemete teisenemist ja muutumist, lähtudes enese varem loodud teostest ja neile iseloomulikust maalilaadist. Varasemates teostes enam abstraktse maalikäsitluse ja värviprobleemidega tegelenud Kongi liigub seekordsel näitusel pigem realistliku ning enese sõnul konkreetsema lahenduse suunas. Kongi jaoks ei ole oluline esemete ülitäpne kujutamine, vaid ruumiliste esemete tasapinnalistena kujutamisel tekkivad proportsionaalsed nihked ja värvuste ning kontrastide erinevused ning sarnasused.
Kunstniku sõnul on käesoleva näituse teoste valmimise protsess ja teosed, sõltumata süstemaatilisest kompositsioonist ja juhuslikkuse puudumisest, ülimalt poeetilised ning emotsionaalsed. Keskendudes tööprotsessis võrselt nii leidesemetele kui ka igapäevaelus isiklikke ja emotsionaalseid tähendusi omavatele esemetele, tõlgib kunstnik objekte omil sõnul maalikunsti keelde, luues tegelikkusest erinevaid reaalsusi, milles puuduvad reeglid väljaspool tema enese looduid.
“Oluline ei ole asjade ülireaalne kujutamine. Mina olen selle reaalsuse reeglid ise loonud ja eesmärgiks ei olnud üldse see, et kujutised oleksid ülitäpsed. Need on tehtud nii täpselt nagu mina seda vajalikuks olen pidanud. Minu jaoks on need tööd väga poeetilised. Oma poeetilisuse on nad omandanud protsessi käigus. Ma tean, mis on nende asjade olemus, materjal ja värv. See protsess ise on olnud väga oluline.”

Näitus jääb avatuks kuni 27. novembrini 2010.

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital.

Tänud: Tõnis Saadoja, Tiit Kongi, Eve Kongi, Edith Karlson, Liina Siib, Art Allmägi, Teele Strauss, Taivo Timmusk, Enriko Mäsak, Tarvi Kongi, Katri Jakobson, Kaisa Paluoja, Priidu Adlas, Marta Stratskas, Holger Loodus, Margit Roosaar – Kujunduskuur OÜ.

Näituseid Draakoni galeriis toetab Eesti Kultuuriministeerium.

No comments: