Tuesday, March 18, 2014

in memoriam Andres Tolts (PG 1968)











 

 

 

 google.com

 

"Andres Tolts oli ülimalt meeldiv inimene ja erakordne kunstnik!"

Eesti kunstiilm kaotas Andres Toltsi. Eesti kunstiloosse jättis Tolts kustumatu pärandi.  

Andres Tolts oli Eesti üks esimesi ja tähtsamaid, kindlasti kõige järjekindlam popkunstnik. Kuulus kuulsasse põlvkonda koos Leonhard Lapini, Ando Keskküla ja teistega. Aga kui Lapin ja Keskküla omal ajal muutsid käekirja, siis Tolts jätkas omaloodud süsteemis.


Tema olulisim periood oli 1960ndate lõpp kuni 70ndate algus, aga ka hiljem, kui ta aastatel 1974-1982 oli almanahhi "Kunst ja Kodu" juht ja kunstnik. See ajakiri oli tollases Eestis ja terves Nõukogude Liidus erakordselt edumeelne nii kujunduslikus plaanis kui suhtumises popkultuuri. Seda almanahhi peetakse Eesti disaini ajaloos äärmiselt oluliseks, aga see on siiani märgiline ka kunstiloos tervikuna. 

Märkimisväärne oli Toltsi panus kogu meie kunstiruumi edendamisel, näiteks ka näituste kujundajana, lisaks isiklikele näitustele.

Isiklikult puutusin temaga kokku Kunstihoones töötades. Iga kokkupuude temaga oli äärmiselt meeldiv. Temaga võis kõigest rääkida. Ta ei olnud kunagi egoist, ehkki oli oma kunstiliste eesmärkide teostamisel niivõrd järjekindel. Ta pani maailma enda ümber tähele.


Loe Andres Toltsi kohta ka siit. "

Anders Härmi kommentaar portaalile kultuur.err.ee 

Andres Tolts on öelnud: “Kui kunsti algtõukeks on vaid sõnastatud soov ilma visuaalse kogemuse ja oskuseta oma kogemust visualiseerida, jätab see mind külmaks. Külmaks jääb ka tavaline vaataja, kes otsib kunstist elamust, mida mitte kusagilt mujalt ei saa. Kui selline situatsioon kestab väga kaua, kaovad need põlvkonnad, kellele visuaalne sõnum oli nauditav, kes vajasid kunsti ja oskasid seda "lugeda". 

No comments: