Saturday, November 7, 2009

Ats Nukki (PG 2007) galeriis 008

6. novembril 2009 Tallinnas Galeriis 008, Moodsa Valgustuse ruumides, Rävala pst. 7 on avatud Eesti Kunstiakadeemia graafikaosakonna II kursuse erialaprojekt EU!

Teema on pärit Euroopa Liidu noortele graafikutele ja disaineritele mõeldud plakatikonkursist. Graafikatudengeile ei sobinud siiski ürituse pealiskaudselt optimistlik alatoon, mis tõi kaasa nii sisulised muutused kui ka uue pealkirja. Seega ei näe näituse külastaja siin postereid vaid pigem vabagraafikat, kuigi piir nende kahe ala vahel pole alati terav.

Õppeülesanne püüdis sundida nii mõttevirgutusele kui ka arendada tehnilisi oskusi. Selles viimases osas väärib üritus kindlasti erilist ja laiemat tähelepanu. Nimelt on esmakordselt Eestis võimalik viljeleda nn. offsetlitograafiat.
Tuntud soome graafik ja pikaajalise trükkalikogemusega Harry Leppänen kolis oma seni Porvoos asunud töökoja Tallinnasse. Tegemist on märkimisväärse ja loodetavasti ka etapilise sammuga eesti graafika arengus. Offsettrükis saadakse kujutis valgustamise teel valgustundliku emulsiooniga kaetud alumiiniumplaadile, millelt hiljem ka trükitakse. Selline meetod on väga mänguline ja lubab hõlpsalt kasutada nii inimkäelist kui ka fotograafilist kujutist ja samas ei eelda väga spetsiifilisi graafikaalaseid eelteadmisi.

Osalevad Nora Särak, Anna-Liisa Rajamart, Silvia Mallene, Gudrun Heamägi, Ats Nukki (PG 2007), Liina Loper, Irina Shabarova.

Pressiteate koostas juhendaja prof. Urmas Viik
Näitus jääb avatuks 30. novembrini
008 Moodsas Valgustuses, Rävala pst 7
E-R 9-18
Info: 56646598, 6676670

foorum@artun.ee

No comments: