Wednesday, November 11, 2009

Tõnu Virve "Monument" PG auditooriumis


Eesti Päevaleht, www.epl.ee


TR. Jürves 2009

11. novembril oli PG gümnaasiumiõpilastel võimalus näha kooli auditooriumis dokumentaalfilmi "Monument" ning kohtuda filmi režissööri Tõnu Virvega.

Teema käsitlemine jätkub ajaloo- ning kunstitundides.

MONUMENT
Rezissöör Tõnu Virve, stsenarist Juta Kivimäe,
operaatorid Rasmus Puksman, Arthur Virve, Mihkel Soe, Andres Maimik,
helilooja Sven Grünberg

Dokumentaal keskendub eesti mälestussammaste saatusele muutuvas ajas. Eestis on riigivõim viimase sajandi jooksul korduvalt muutunud ja iga lahkunud võim on võtnud kaasa ka oma monumendid. Iga võim vajab monumente, ent ta tahab, et need oleksid tema nägu. Monumendid võivad olla ideoloogia ohvrid. Ekraanile ilmuvad nii teisaldatud Pronkssõdur kui tšehhi kristallist Vabaduse rist oma lugudega. Dokumentaal ei kavatse kirjutada ajalugu ümber. Film keskendub kultuurilooliste mälestusmärkide saatusele muutuvas ajas. Kasutatud on unikaalseid kaaadreid ja paljusid arhiividokumente avaldatakse esmakordselt. Monumendid võivad olla ideoloogia ohvrid, on seda olnud varem ja on ilmselt ka edaspidi. Sõna saavad eesti skulptorid, endised meelsusvangid, ühiskonna- ja kunstiteadlased ning ausammaste autorid.

Kultuuridokumentaal MONUMENT on dubleeritud vene keelde Tallinna Kodurahu programmi raames. See on esimene vene keelde dubleeritud eesti dokumentaalfilm Eesti Vabariigis.

Vene keelde dubleeritud filmiversioon on valminud Tallinna Linnavalitsuse rahastamisel Kodurahu programmi raames.

Filmi toetajad: Eesti Kunstimuuseum, Kumu Kunstimuuseum, Eesti Filmi Sihtasutus, Eesti Rahvuskultuuri Fond, Eesti Kultuurkapital, Kultuuriministeerium, Tallinna Linnavalitsus,

Eesti Filmiekspordi Fond
Täname Tallinna Linnavalitsust ja Tallinna Haridusametit

Rohkem infot Päevalehe artiklist: http://www.epl.ee/artikkel/478547

Suur tänu !

No comments: