Wednesday, November 18, 2009

Elo Liiv (PG 1990) on Tartu Maratoni mälestusmärgi ideekavandite konkursi võitjate hulgas

Tartu Maratoni mälestusmärgi ideekonkursi tulemuseks kaks võrdset kavandit

Täna hommikul kuulutati välja Tartu Maratoni mälestusmärgi ideekonkursi võitjad. Žürii hinnangul osutus esitatud 38 kavandi seast parima väljaselgitamine oodatust keerulisemaks, mistõttu hetkel lõplikku võitjat välja ei kuulutatud.

Esimest ja teist kohta jagavad võistlustööd „Lumm“ (autorid Elo Liiv (PG 1990) ja Katrin Koov) ja „Rutt“ (autorid Rait Siska, Lembit-Kaur Stöör, Ülo-Tarmo Stöör, Risto Tali). Kolmandaks tuli Risto Parve ja Martin Kinksi töö „Tõus“.
Kahe parima kavandi autoritele tehakse žürii poolt ettepanek vastata võistlustööde hindamise käigus tekkinud küsimustele ja ettepanekutele ning seejärel valitakse valmiv kavand. Žüriiliige Tartu linnaarhidekt Tiit Sild sõnab, et konkursil esitatud tööde tase oli üllatavalt kõrge ning žüriil oli, mille vahel valida. „Kaks parimat tööd paistsid silma väga selge ja arusaadava idee poolest. Üks neist mõjub väga arhailiselt ja võimsalt ning teine annab läbi selge maratoni trajektori idee Tartu Maratoni mõtteid väga kujundlikult ja lihtsalt edasi,“ iseloomustab Sild kahte parimat. Ta lisab, et võidutööde osas oli žürii otsus konsensuslik ja hindab konkurssi igati kordaläinuks. Äramärkimist leidsid ka võistlustööd „Mets“ (autor Villem Tomiste), „Võimalus“ (autorid Mikk Mutso ja Kaarel Eelma) ja „Suusakampsun“ (autorid Leena Kuutma, Marje Karu, Tiina Teng-Tamme).
Klubi Tartu Maratoni juhatuse esimees ja žürii liige Indrek Kelk sõnab, et konkursi positiivseks üllatuseks oli skulptorite ja maastikuarhitektide suur huvi spordirahva tegemiste vastu. „Kõige rohkem töid laekus konkursi viimase päeva hommikul ning kui enne võis tööde hulgaga rahule jääda, siis nüüd oli tegemist juba väga esindusliku valikuga. Tänan südamest kõiki konkursil osalenuid,“ jagab Kelk esmamuljeid ja kutsub kõiki Tartu Laululava ruumidesse (Laulupeo pst 25) esitatud kavanditega tutvuma ning valima rahva lemmikut, mis pälvib Klubi Tartu Maratoni sümboolse auhinna.
Tartu Maratoni mälestusmärgi ideekonkursi eesmärk on tähistada vääriliselt 50 aasta möödumist Eesti ühe suurima osavõtuga ja rahvusvaheliselt kõige tuntuma spordisündmuse Tartu suusamaratoni esimesest stardist. 16. jaanuaril 2010 möödub suursündmuse esimesest lähtest pool sajandit. Tartu Maratoni mälestusmärk hakkab paiknema Tartus Emajõe ja Vabaduse pst vahelisel rohealal, orienteeruvalt restoran-ööklubi Atlantis vastas, kust anti ka esimese Tartu suusamaratoni start.

http://www.tartumaraton.ee

No comments: