Monday, March 8, 2010

SÄSI 2010 üks võitjaid on Raili Keiv (PG 2001)


www.sasi.ee

Kolmapäeval, 3. märtsil kuulutati Disaini- ja Arhitektuurigaleriis välja Eesti Noore Disaineri auhinna SÄSI 2010 laureaat - tekstiilidisainer Karin Luuk, Väikse SÄSI preemiatega tunnustati keraamik Raili Keivi (PG 2001) ning tootedisainerite tandemit Sven Sellikut ja Pent Talvetit.
Samas avati ka konkursi nominentide näitus, mis jääb avatuks 20. märtsini.

Tänavune preemiafond on 60 000 krooni, millest 30 000 krooni kuulub võitjale. „SÄSI 2010 osalejate nimistu näitab endiselt Eesti disainijärelkasvu tugevat taset - on uusi nimesid, uute toodetega üllatavaid vanu tuttavaid, disainimagistrante ja juba disainiteenuse turul töötavaid disainereid,“ tõdes Ville Jehe, Säsi konkursi üks algatajatest. SÄSI 2010 laureaat Karin Luuk’i puhul jäid žüriile silma läbimõeldud ja mitmel tasandil mõjuvad disainilahendused. „Mine Metsa - seerias on Karin loonud uue maailma, mis mõjub nii oma narratiivi, kunstilise kvaliteedi kui emotsionaalse väärtusega. Samuti on oluline, et Karin on liikunud koolitöö tasandilt kaugemale arendades terviklikku kollektsiooni ning mõeldes läbi ka toodete brändi, pakendid ja müügi,“ põhjendas žürii oma otsust.

„Raili Keiv’i looming eristub selgelt ülejäänud Eesti keraamikast ning mõjub oma pisut barokses stiilis uudse ja värskena, rikastades tänast Eesti disainipilti,“ selgitasid žüriiliikmed.Sveni ja Pendi tööde puhul hindas žürii professionaalset teostust ning mitmekülgset disainitööd reaalsete klientidega. „Noored disainerid on suutnud lähteülesanded edukalt täita ning pakkuda lahendusi, mis vastavad klientide ootustele,“ oli žürii üksmeelel.Veebruari keskel tööd teinud eelžürii valis 33 kandidaadi hulgast 11 nominenti, kellest žürii koosseisus Eesti Kunstiakadeemia (EKA) rektor Signe Kivi, disainer, EKA strateegilise disaini külalisprofessor Martin Pärn, disainer Sven Sõrmus, EKA tekstiilidisaini osakonna juhataja Mare Kelpman, IT ettevõtja Andrus Aaslaid, EKA tootedisaini osakonna juhataja Heikki Zoova ja disainibüroo Keha3 juhataja Ville Jehe asus välja selgitama laureaate.

Preemiate saajad selgusid järgmiste noorte disainerite hulgast: Aap Piho, Anna-Maria Einla, Karin Luuk, Karin Paris, Kerttu Laane, Meelis Mölder, Monika Järg, Pavel Sidorenko, Pille Tael, Raili Keiv, Pent Talvet ja Sven Sellik.

Nominentide töödega on võimalik tutvuda Disaini- ja Arhitektuurigaleriis (Pärnu mnt. 6, Tallinnas) avatud näitusel esmaspäevast laupäevani kell 12-18 kuni 20. märtsini.SÄSI auhind antakse kuni 35-aastasele Eesti disainerile väljapaistva tootedisaini alase tegevuse eest kolmel viimasel aastal. SÄSI eesmärgiks on Eesti tootedisaini järelkasvu kindlustamine, noorte disainerite loova ja iseseisva tegutsemise toetamine ja julgustamine, disainiteadvuse süvendamine ja valdkonna laiendamine ning uute loojate toomine meedia, avalikkuse ja eelkõige ettevõtjate huviorbiiti.

SÄSI konkursi algatas 2005. aastal MTÜ Sina, Mina ja Keegi, esimesed kolm konkurssi aastatel 2005-2007 korraldati koostöös Eesti Kunstiakadeemiaga, 2010. aastal on partneriks Eesti Disainikeskus. Eelnevad SÄSI laureaadid on olnud Sixten Heidmets (2005), Pavel Sidorenko (2006) ja Kaspar Paas (2007).2010. aasta SÄSI konkurssi korraldavad Eesti Disainikeskus ja MTÜ Sina, Mina ja Keegi. Lisaks eelnimetatutele toetab konkurssi Eesti Kultuurkapital ja Nautimus.

No comments: